DIY - Sy din egen sovpöl, myspöl eller vad du nu kallar den...

 

Myspöl - Lekpöl - Sovpöl 
 
Jag har sytt en myspöl till lillen och JISSES, det var ingen dans på rosor, tålamodsmässigt, men bra blev det! 
 
När lillen var nyfödd rymdes han i ena hörnet av sitt babynest och nu, tre månader senare, sticker hans fötter ut utanför och han är således påväg att växa ur det. En skulle kunna säga att en lekpöl, myspöl eller sovpöl är som ett babynest i större modell och därför använde jag mig av mina erfarenheter av att sy ett babynest när jag skapade konstruktionen till myspölen. Det är inte alls så svårt att göra en egen lekpöl bara en har en bra plan för det - en bra plan och en stor portion tålamod. 
 
Konstruktionen har jag knåpat på ett tag i skallen och eftersom detta var första gången jag skulle sy något liknande (förutom babynestet då, men det var ju som en liten skrutt i jämförelse med det här monstret) så hann jag såklart komma på en jätteviktig förbättring när jag nästan var klar så jag sprättade helt sonika upp hela skiten och började om. Såatte. 
 
Material:
6 st täcken - jag använde MYSKGRÄS från ikea för 39 kr/st 
5 meter tyg - jag använde MINNA från Ikea som är ett tjockt canvastyg 
Nål
Tråd
Symaskin
Penna/måttband/snöre
 
Madrassbotten:
Jag började med själva madrassen, det som barnet kommer att ligga på, och för att det skulle bli mjukt och fluffigt valde jag att använda mig av två täcken till denna. 
Vik det ena täcket dubbelt så att du får en 'madrass' som är 150 cm x 100 cm och mät ut ett snöre på ca 50 cm och använd detta för att få till en cirkel med diametern 100 cm. Täckena är inte exakta i storleken så det blev snarare ca 98 cm i diameter men det spelar inte så stor roll. Klipp ut cirkeln. 
 
Jag valde att sätta nålar runt om för att hålla alla lager på plats och använde sedan första madrassdelen som mall till den andra delen - dvs, vik det andra täcket dubbelt och klipp ut ytterligare en cirkel. För att hålla lagren på plats medan jag arbetade med madrassen sydde jag ett par stygn på några ställen runt om med nål och tråd. 
 
 
 
Nästa steg blir att klippa ut tyget som ska täcka madrassen och för att göra det enkelt för mig vek jag tillräckligt mycket tyg dubbelt och använde madrassen som måttstock och klippte tyget ca 5-7 cm större än själva madrassen. Då får en två bitar tyg som en lägger madrassen i - som en vegburgare. Här kommer den där förbättringen som jag kom på - för att hålla madrassen på plats inne i burgaren la jag madrassen på det ena tyget och sydde in ca 5 cm från kanten på ett par ställen runt om och bestämde att det fick vara undersidan av hela myspölen. Sy sedan ihop hamburgaren så nära madrassen som möjligt. Jag valde vanlig raksöm. Därefter klippte jag runt om hela kanten ungefär 1,5-2 cm från sömmen. 
 
 
 
 
 
Kanten:
Okej, så nu vidare till kanten. För att detta ska bli bra behöver en ha någorlunda humm om omkretsen på sin konstruktion (jag använde mig av en räknare på www för att få ut alla mått) och då utgår en enklast från diametern. Jag rullade också ihop täckena och mätte runt korven för att veta hur mycket tyg jag skulle klippa ut. Mina mått blev 160 cm x 60 cm eftersom jag tänkte att det skulle vara enklare att stoppa två korvar istället för en enda lång. Tygbitarna vek jag dubbla på längden och nålade fast runt kanten på madrassen. Eftersom korvarna ska sys ihop sedan är det viktigt att se till att lämna tyg att sy i - dvs, min omkrets var lite mindre än 160 x 2 men jag klippte ut tygstyckena med sömnadsmarginal.
 
 
Nästa steg är att sy ihop allting och här hade jag tänkt sy med overlocken för att få det snyggt men den bara skrattade, frustade och spottade ut det megatjocka canvastyget så jag fick gott använda den vanliga maskinen även till detta och drog även ytterligare ett varv där jag sicksackade ihop alla delarna. 
 
 
Nu är det bara det jobbigaste kvar! Eller ja, alltså, det mest tidskrävande. Efter att en rullat ihop sina täcken (dubbla för att få riktigt schyssta och fluffiga kanter) så är det bara att dra igenom dom. Enligt de mått jag använt mig av passade det perfekt att rulla ihop korvarna så att de blev 150 cm långa, dvs lika långa som täcket är brett. Därefter är det bara att nåla, dricka en extra kopp kaffe och sätta sig och sy ihop delarna. Jag som inte har något tålamot delade upp detta på flera dar men egentligen går det rätt så snabbt att sy ihop delarna. Snyggast blir det om en syr med osynliga stygn. Heja!
 
 
 
FÄRDIGT!
 
 
Frågor eller feedback? Bara att skriva en rad eller tre! 
 
 
 
 
 
Design Diy, Sysysy, baby, babynest, barn, bebis, design, förälder, lekpöl, mamma, myspöl, skapa, sovpöl, sy Permalink10
Kommentera
Till top