DIY : Sy din egen halsduk - enkelt som penkelt

Igår kom vintern till Umeå och plötsligt blev det väldigt brått med någon form av halskrage att ha när jag bär mitt barn utomhus - det blåser verkligen iskalla vindar rätt in och det är inte så najs. Jag är ju en pinterest-oholic och hittade en tutorial här men tyckte att den var lite besvärlig att hänga med i så jag gjorde om den lite, på svenska.
Material:
Tyg - ca 50 x 150 cm (jag valde ett öko-texcertifierat joggingtyg)
2 st tryckknappar
1 större knapp (för dekoration)
Linjal/måttband/penna (om du inte redan har en tygbit i rätt mått)
Sax
Nål/tråd
Symaskin
 
Börja med att vika tyget på längden, räta mot räta, och nåla ihop. Jag gjorde markeringar ca 10 cm vardera från mitten och började sy där - ut mot kanterna. Då får du en glipa i mitten som du använder sedan när du ska sy fast knappen. När du sytt ihop tyget på längden får du som en tub och för att det ska bli snyggare plattar du till tuben med sömmen i mitten och syr sedan ihop kanterna också (se bild nedan). Vänd sedan rubbet så att du får rätan utåt.
 
 
Jag valde att sätta en extra tryckknapp för att den ska sitta ordentligt och la då tyget runt halsen och markerade ut med en penna. Enklast blir det att sätta en knapp med hjälp av en prymtång men det går också att använda verktyget som följer med i förpackningen eller köpa knappar en syr fast. 
 
 
Därefter är det bara att vira kragen runt halsen och markera ut var en ska sätta den andra tryckknappen och ploppa dit den. Den större knappen är bara dekoration och sys fast utanpå den yttre tryckknappen. Här kommer den där glipan väl till pass så att en slipper fula stygn på baksidan. Det sista en gör är att sy ihop glipan och då passar det bäst med 'osynliga' stygn.
 
Nåla och sy. 
 
 
 
Färdigt!
 
 
 
 
 
 

Livet, Sjalbarn Barn, Bebis, Bärsjal, Design, Diy, Förälder, Kreativitet, Mama, Mamma, Sjala, Skapa, Sysysy, attachmentparenting, bärabarn, inspiration, näraföräldraskap, pinterest, sjalbarn Permalink0
Kommentera
Till top